Få Nyhetsbrev og gratis E-bok

Ønsker du å bli medlem av den private gruppen Selvhjelpsmetoden? Her kan du lære mer om hvordan du bedrer dine helseproblemer og får mer energi. 

Selvhjelpsmetotoden/SelfHealersProtocol, Privat Gruppe
Tilbake til Hav til HelseBloggen

Vegetabilske oljer. Det store oljeeventyret som handler om profitt.

avfallsstoffer og toksiner betennelsesfremmende vegetabilske oljer Sep 06, 2024

 

Vegetabilske oljer

 

Det store oljeeventyret som startet med en mulighet for å lage penger på et avfallsprodukt fra bomullsindustrien.

 

Oljeeventyret startet på slutten av 1800-tallet med flere aktører som laget matoljer som ikke solgte, da de var uspiselig og luktet vondt, men det som startet som maling og såpe, endte opp som mat.

 

Proctor & Gamble. Et firma med visjoner.

 

 

I begynnelsen av 1900- tallet ønsket bl.a forretningsmennene Proctor & Gamble mer profitt på de nye såpene de skulle lage.

De brukte animalsk fett, men lette etter rimeligere alternativer,  og bomullsfrøolje* som var et avfallsprodukt fra bomullsindustrien ble valgt .
 
 
Bomullsfrøene kunne brukes til å lage både såper og lampeolje, fordi maskinene som behandlet bomullen, renset ut frøene og kunne også presse dem mekanisk for å få ut oljen.
 
___________________________________________________________
 

Men hvordan henger dette sammen med at den samme oljen har havnet i maten vår?

 

 

Bomullsfrøolje var en billig råvare, og utgangspunktet for enda mer profitt.
Dessverre så sank behovet for bomullsolje da elektrisiteten kom, og den ble unødvendig som lampeolje.
 
 

Bomullsoljen ble en ressurs som trengte et formål.

 

Hvordan kunne bomullsoljen som nå ikke solgte så godt lenger,
omgjøres til nye muligheter og mer penger?
 
 

Edwin Kayser, en tysk kjemiker, hørte om Proctor and Gambles ønske om å utvikle flere produkter av bommullsfrøoljen. Han tok kontakt og og skrev om en ny prosess som kunne omdanne væske til fast fett. *

 
Forskerne som ble ansatt hos Proctor & Gamble utviklet en patentert og kremaktig, hvit masse av bomullsfrøoljen. De så også at denne substansen lignet veldig på matfettet smult, som var mye brukt på den tiden. I det første tiåret på 1900-tallet i et såpelaboratorie, ble den første industrielle frøoljen laget.
 
Et avfall fra bomullsproduksjonen, hydrogenert  i et laboratorium, og solgt som fettet Crisco,*  som var en forkortelse for "crystallized cottonseed oil" og var det første transfettet som ble laget og markedsført som et bedre alternativ til mettet fett.
 
I en utgave av et et magasin kalt «Popular Science» fra tidsperioden bommullsfrøet ble forvandlet til mat på alle bord, ble det omtalt som: «Det som var søppel i 1860, var gjødsel i 1870, kvegfôr i 1880 og mat på bordet og mange andre ting i 1890.»
 
 
 
"Snakeoil" og markedsføring
 
 
Crisco ble et produkt som kraftig markedsført som et merkenavn som var til å stole på. Kanskje det ikke var så mange andre gode argumenter å selge dette på?
Slik ble kundene fokusert på et produkt som innga tillit, og ikke fokuserte på hva det egentlig inneholdt. Kundene fikk også gratis kokebøker med på kjøpet.
 
 
Litt senere kom skepsisen for mettet fett, som var basert på feilaktige slutninger og feiltolket vitenskap utført av forskeren Ancel Keys.
 
Dette fikk frykten for mettet fett til å øke kraftig, og matvareprodusentene utnyttet muligheten til å produsere billige og industribearbeidede oljer av «vegetabilske» matvarer og kalle dem «hjertesunne vegetabilske oljer».
 
Soya, raps, mais, solsikke og andre typer oljer fulgte i kjølvannet.
 
___________________________________________________________
 
 

Hvordan lages industrielle frøoljer?

Vi kan trygt si at vegetabilske oljer er ultraprosesserte.
 
1. Det starter med frøene, selfølgelig.
2. Frøene varmes opp til ekstremt høye temperaturer for å steriliseres. Denne prosessen fører til at de umettede fettsyrene i frøene oksiderer/harskner,* noe som er veldig skadelig for oss. Oljene tåler ikke luft, lys og varme.*
 
3. Frøene behandles vanligvis med et petroleumsbasert løsemiddel, for eksempel heksan*, for å maksimere mengden olje som utvinnes fra dem.
 
4. Kjemikalier brukes til å deodorisere oljene, som har en uønsket lukt eller stoffer, når de først er utvunnet. Deodoriseringsprosessen kan produsere transfett, som er allment anerkjent for å være potensielt helseskadelig.
 
5. Flere kjemikalier tilsettes* for å gjøre fargen på de industrielle frøoljene nøytral og tiltalende.
 
 
 

Frøoljer brukt i maling og lakk.

 
 
Tradisjonelt har frøoljer vært brukt i maling og lakk.
I min barndom var linoljekanskje ikke helt vanlig å male hus med lenger, men det var tidligere en vanlig maling basert på oljen fra linfrø. Kunstnere har til alle tider malt med oljemaling fra ulike vegetabilske frø.
 
__________________________________________________________

 

Hvorfor er vegetabilsk oljer usunt?

De harskner/oksiderer og har en veldig feil fettsyrebalanse.

 

Flytende vegetabilske oljer har ustabile kjemiske* bindinger, og tåler ikke luft, lys og varme.
 
 
Til tross for at vitenskapen i dag fremhever vegetabilske oljer som «bedre for deg», er det mye forskning som tyder på at de er det stikk motsatte, og at de bidrar til kronisk betennelse og sykdom. Fordi oljene oksiderer/harskner raskt, og danner frie radikaler, vil kroppen se på disse som toksisk avfallsstoff den må kvitte seg med.
 
Fettsyrebalansen/ Omega 6:3 balansen er veldig dårlig.
 
 
Forholdet mellom 6:3-fettsyrene er essensielle for å opprettholde helsen.Det er fordelaktig å ha et så lavt forhold som mulig for å oppnå optimal helse. Industrielle frøoljer har etv oldsomt høyt innhold av omega-6-fettsyrer og noen har et forhold mellom omega-6 og omega-3 så høyt som 75:1. Det ideelle er 15:1.
 
 
Vegetabilske oljer er betennelsesfremmende bant annet fordi de harskner veldig raskt:
 
Vegetabilske oljer er ustabile i bindingene sine.*
Det gjør at de er flytende i kalde temperaturer og ikke tåler luft, lys og varme som får dem til å harskne.
Mettet fett er stabilt, og gjør at de er faste selv i romtemperatur. Disse er ikke like sårbare for luft, lys og varme.
 
 
Vegetabilske oljer skaper frie radikaler* som kan være helseskadelige.
 
Frie radikaler er resultatet av en nedbrytningsprosess av en ustabil olje. De svært ødeleggende fordi de reagerer med -og bryter ned umettet fett i cellemembraner, proteiner og arvestoff.
 
Frie radikaler er derfor en viktig medvirkende faktor til sykdommer som hjerte- og karsykdommer og visse former for kreft. Frie radikaler er også et avfallsprodukt av kroppens stoffomsetning/ metabolske prosesser.
 
Industrielle frøoljer bruker skadelige prosesseringsteknikker som fjerner alle næringsstoffer og etterlater oss med et oksidert fett som forårsaker frie radikaler i kroppen. Frie radikaler spiller en viktig rolle i utviklingen av kroniske og degenerative sykdommer som kreft, autoimmune lidelser, aldring, grå stær, revmatoid artritt, hjerte- og karsykdommer og nevrodegenerative sykdommer.
 
Vegetabilske oljer er tomme for næringsstoffer og fulle av skadelige frie radikaler.
Industrielle frøoljer bruker skadelige prosesseringsteknikker som fjerner alle næringsstoffer og etterlater oss med et oksidert fett som forårsaker frie radikaler i kroppen.
Frie radikaler spiller en viktig rolle i utviklingen av kroniske og degenerative sykdommer som kreft, autoimmune lidelser, aldring, grå stær, revmatoid artritt, hjerte- og karsykdommer og nevrodegenerative sykdommer.
 
Og helt til slutt:
 
Mat som inneholder mettet fett har vi spist siden tidens morgen.
Vegetabilske oljer har vi spist i rundt 100 år.
 
Hva som enn har skjedd med helsen de siste 100 årene etter at industrien har begynt å lage maten vår, med råvarer som er ment til å bruke til maling, såpe og lampeolje, så skyldes det i hvert fall ikke smør, som er laget av èn ingrediens: Fløte.
 
 
 
 
 
 
 

 

Ønsker du å gå i gang på egen hånd?

Prøv Selvhjelpsportalen  

 

 

  • All informasjonen du trenger, steg for steg for å gjenvinne energi og god helse, er samlet i et eget bibliotek
  • Steg for steg/ ukesplan over hva du bør spise og drikke
  • Oppskrifter
  • Lære å avgifte kroppen skånsomt
  • Jevnlige oppdateringer
  • Tilgang til privat samtalegruppe på FB
  • Løpende abonnement der du selv styrer medlemskapet ved å opprette og avslutte i Vipps-appen.   

     

     
  • Betal med Vipps eller Stripe

Start ditt abonnement her