Få Nyhetsbrev og gratis E-bok

Ønsker du å bli medlem av den private gruppen Selvhjelpsmetoden? Her kan du lære mer om hvordan du bedrer dine helseproblemer og får mer energi. 

Selvhjelpsmetotoden/SelfHealersProtocol, Privat Gruppe
Tilbake til Hav til HelseBloggen

Stress, lite magesyre, insulin og lavt stoffskifte. Henger det sammen?

insulinresistens stress Oct 25, 2023

 

 

Stress som årsak til sykdom

 

 Jeg snakker mye om stress. Det er nemlig roten til veldig mye sykdom.

Stress er en av de første dominobrikkene på veien til dårlig helse, og er også årsaken til lite magesyre.

 

Årsakene til mangel på magesyre kan være:

-Stress som forårsaker en inaktiv vagusnerve og mangel på magesyre

-Mangel på sink og B 6

-Mangel på natriumklorid /salt

-For mye karbohydrater

-Hypothyreose

-For mye vann til måltidene

-Svake binyrer (langvarig stress)

 

 

Men er det slik at lite magesyre har mange årsaker, eller er det én hovedårsak?

 

Det som er interessant her, er at alle disse symptomene, utenom drikking av vann til maten har èn spesifikk fellesnevner, og det er stress.

Om vi ser litt nærmere på det, er det slik at om en opplever langvarig stress, eller jevnlig stress, vil kroppens nervesystem sette i gang noen reaksjoner.

Kroppens nervesystem vil alltid oppfatte stress som om vi har en fare som truer, enten det er en tiger som kommer etter oss, du er mørkredd, lever i en livssituasjon med mishandling, er i et kontinuerlig press på jobb, at døgnet har for lite timer, eller du blir mobbet. Disse situasjonene likestilles ikke, men de utløser kroppens stressrespons, som aktiverer det sympatiske nervesystemet som klargjør kroppen for overlevelse. For kroppen vil stress utløse samme reaksjon uansett hva som trigger det, men noe stress går fort over, kronisk stress kan vare over mange år.

Har du en tiger etter deg, eller er mørkredd er det sannsynligvis en kortvarig situasjon der du slipper unna. Det parasympatiske nervesystemet og vagusnerven aktiveres, og roer ned kroppen når faren er over. Knuten i magen er borte og livet går videre med en god magesyre.

 

Langvarig stress

 

Om det er en langvaring stressituasjon, vil nervesystemet ikke roe seg, men gå i en kontinuerlig fight/frigt/fligt situasjon der kroppen nedprioriterer de av kroppens funksjoner som ikke er livsviktige Vagusnerven som skal få kroppen i ro, vil aldri få gjort jobben sin, og hormonsystemet arbeider på høygir, og fordøyelsessystemet fungerer ikke optimalt. Under stress vil vagusnerven skru ned produksjonene av magesyre og vi fordøyer ikke maten ordentlig.

De funksjonene som prioriteres da, er de som redder deg når tigeren er etter deg:

-å gå i konstant alarmberedskap

-ha en skjerpet hørsel og syn

-økt blodtrykk

-økt adrenalin/ kortisol

 

 Problemet her, er at det ikke er en tiger, men livssituasjonen din og tankene dine om det du lever i, og faren du føler som truer deg, eller stresset du opplever.

Ved langvarig stress kan vi oppleve at binyrene blir svake fordi adrealinet og kortilsol hele tiden skilles ut, vi mister energi og opplever en veldig lav toleranse for stress.

Under stress, vil nervesystemet konstant stå i en alarm-modus. Da skrur vagusnerven ned sine funksjoner, magesyren nedprioriteres, og fordøyelsen blir dårlig.

Når fordøyelsen vår blir dårlig, velger vi ofte karbohydratrik mat, som ikke trenger magesyre for å fordøyes, og da nedjusteres også behovet for mer magesyre. Har du mye karbohydrater i et måltid selv om du også har proteiner, blir det ikke nok magesyre og maten blir delvis fordøyd, og blir liggende i tarmen og fermentere, og lage gass. I tillegg blir næringsopptaket lavere.

 

 

Stress - dårlig magesyre - insulinresistens

lavt stoffskifte

 

Det finnes mange årsaker til lavt stoffskifte, men jeg skal kort nevne noen sammenhenger mellom LS og stress, lav magesyre og insulin.

Det kan være at du pga stress har lav magesyre.

 

Stress gir også insulinresistens. Ved insulinresistens vil ikke alt blodsukkeret slippe inn i cellen. Cellen har blitt resistent.

Blodsukkerverdien øker i blodet, og da vil bukspyttkjertelen sende ut mer insulin som er nøkkelen til at blodukkeret slipper inn i cellene. Ved insulinresistens vil det frigjøres mye insulin for å få kontroll på blodsukkeret, og den store insulinmengden i kroppen vår vil da påvirke signalhormonet TSH som sender signaler til hypofysen vår om stoffskiftet vårt skal reguleres opp eller ned.

 

Dette signalhormonet forteller hypofysen vår hvor mye hormoner ( T3/T4) som skal produseres . Mye insulin i kroppen vil påvirke signalhormonet TSH slik at den forteller hypofysen at den kan roe det ned litt, og at vi ikke trenger så mye T3 og T4. Da får vi lav TSH, energimangel og symptomer på lavt stoffskifte, men verdiene vil være fine.

 

Stoffskiftehormonene våre påvirkes altså av stress, dårlig fordøyelse, for mye karbohydrater og insulin, og energiproduksjonen synker og vi føler oss slitne.  

Det motsatte skjer når stigning av insulin er jevn over lang tid. Da vi hypofysen be om mer hormoner, og da vil TSH som sender ut signalet om å få mer T3/T4, vise at hypofysen ber om mer. TSH vil da øke.

Insulin har altså en viktig rolle i hvordan stoffskiftet fungerer.

Lavt stoffskifte kan også komme av mangel på omdanning fra T4 til T3. Omdanningen skjer i leveren og i fordøyelsessystemet, og hvis leveren ikke fungerer optimalt, og fordøyelsen har problemer, vil omdanningen ikke fungere godt nok og symptomer på LS oppstår. 

 

Kroppens STOPP-mekanisme

Det finnes også en annen form for lavt stoffskifte som ofte har opphav stress. Denne varianten kalles Reverse T3. Denne formen blir blant annet utløst av hard slanking/sult, diabetes, eller sjokk/traumer/stress, kortisolmangel og lave jernnivåer i serum. Det er mange som ikke anerkjenner denne typen, men tester for denne typen kan tas.

Under høyt stress eller alvorlig sykdom kan kroppen trykke på Stopp-knappen og bremse oss ned slik at vi ikke brenner oss fullstendig ut og overlever. Kroppen sparer på energien. Denne mekanismen justerer vanligvis seg selv, men kan henge seg opp ved langvarig stress/sykdom.  

 

Hva kommer først: Stress, eller vitamin -og mineralmangel?

 

B 6 og sink er viktig for en god fordøyelse, men er det mangel på disse som forårsaker lav magesyre, eller er det omvendt. Lav magesyre fører til dårlig næringsopptak.

Vi vet også at mangel på proteiner vil gi dårlig magesyre. Kan det være at stress gir mangel på dårlig magesyre, som igjen gjør det lettere å velge å spise karbohydrater? Det er også slik at ernæringsrådene forteller oss at vi skal spise mat som er dominert av karbohydrater, og matindustrien gir oss ultraprosessert mat som skaper sultfølelse og som lager smaker beregnet på å trigge følelsen av å ville ha mer, som søtt, salt og fett.

Mangel på natriumklorid (salt) forårsaker også mangel på magesyre. Vi har jo over flere tiår fått høre at salt er farlig for oss og gjør oss syke. Og vi unngår salt og får ikke i oss de viktige mineralene og sporstoffene sammen med saltet.

Samlet sett er det veldig mange faktorer i samfunnet i dag som bidrar til stress på veldig mange nivåer fra en blir født til en dør.

Magesyreproduksjonen er dårlig og da fungere ikke fordøyelsen. Da vil ikke bukspyttkjertelen levere nok enzymer til fordøyelse av mat, og det fører til mat som ligger halvveis ufordøyd i tarmen, dårlige bakterier dominerer og skaper gasser og lavt næringsopptak. Dette er starten på autoimmune sykdommer, tarmsykdommer og lekk tarm.

Vi ser at stress vi blir utsatt for er årsaken, og når vi opplever stress, så er det tankene og følelsene våre om stresset vi blir utsatt for, som skaper reaksjonen i kroppen. Kroppens hurtige reaksjoner under stress kan vi ikke styre. Det er viktig at den fungerer i virkelig fare.

For å få god helse, må vi først og fremst senke stresset vi er utsatt for ved å se på det psykiske og emosjonelle bagasjen vi må rydde i, og lære å aktivere det autnome nervesystemet slik at  vi får ro i kroppen og magesyren tilbake. Så kan vi hjelpe kroppen med riktig næring. 

For å støtte kroppen i hele prosessen, er det viktig å hydrere kroppen med nok vann, og uraffinert havsalt som gir kroppen nok mineraler og byggesteiner i et riktig forhold. Det vil hjelpe kroppen å avgifte, hydrere kroppen på cellenivå og gi nok elektrolyttvæske som bidrar med ioner som gjør at cellene kan kommunisere effektivt slik at vi støtter kroppens funksjoner og selvreguleringsmekanismer best mulig.

Stress ned!

 

 

 

Ønsker du å gå i gang på egen hånd?

Prøv Selvhjelpsportalen  

 

 

  • All informasjonen du trenger, steg for steg for å gjenvinne energi og god helse, er samlet i et eget bibliotek
  • Steg for steg/ ukesplan over hva du bør spise og drikke
  • Oppskrifter
  • Lære å avgifte kroppen skånsomt
  • Jevnlige oppdateringer
  • Tilgang til privat samtalegruppe på FB
  • Løpende abonnement der du selv styrer medlemskapet ved å opprette og avslutte i Vipps-appen.   

     

     
  • Betal med Vipps eller Stripe

Start ditt abonnement her