Få Nyhetsbrev og gratis E-bok

Ønsker du å bli medlem av den private gruppen Selvhjelpsmetoden? Her kan du lære mer om hvordan du bedrer dine helseproblemer og får mer energi. 

Selvhjelpsmetotoden/SelfHealersProtocol, Privat Gruppe
Tilbake til Hav til HelseBloggen

Magnesium. Et nyttig tilskudd under stress.

Oct 08, 2024
 

 

 

Tilskudd.

 

Er det nødvendig?

 
 
 
 

Selvhjelpsmetoden/SelfHealersProtocol er basert på at næringen vi får i oss, skal komme fra ren råvarebasert mat, vann og mineraler og  avgiftning av kroppen.

I tillegg legges det vekt på at stress og emosjonell bagasje/traumer må adresseres for å få en balansert helse.

 

 

 

 Likevel er det et tilskudd jeg vil anbefale

 

 

Magnesiumolje

 

 

 

Magnesium er et av de viktigste mineralene vi har i kroppen, og et av de vanligste mineralene å mangle, og er det mineralet vi mister mest av ved stress.

Vi har over 3000 reseptorer for magnesium i kroppens celler. Det betyr at vi trenger magnesium i veldig mange prosesser, og det kan være lurt å ha en magnesiumolje stående som kan brukes når kroppen/psyken opplever stress.

 

Nylig opplevde jeg å mangle magnesium i kroppen.

Dette kan være en mangel som er vanskelig å oppdage fordi symptomene ofte kan kobles til flere mangler, men siden jeg for flere år siden hadde vært veldig lav på dette mineralet og gjenkjente symptomene, falt mistanken på magnesiumet.

Grunnen til at jeg koblet dette til magnesium, var at jeg over tid hadde hatt dårlig søvn, måtte plutselig opp flere ganger om natta for å tisse, og fikk  i tillegg kramper i leggene om natta. Energien hadde heller ikke vært helt bra i det siste.

 

Da måtte jeg tenke over hva som hadde endret seg i løpet av sommeren. Kunne det være pulsklokka jeg hadde begynt å gå med?  Eller kunne det være husets valp med en døgnrytme der dagen starter kl 5.00 om morgenen?

 

Det startet med  pulsklokka som jeg begynte å gå med i begynnelsen av juni.  Den fikk jeg for å monitorere helsen min for å se om  jeg kunne lære kroppens stressreaksjoner bedre å kjenne, og kanskje oppdage hva jeg kunne forbedre. Klokka satt på i 3 mndr. Jeg var litt sliten, sov dårligere,  og pulsklokka rapporterte kontinuerlig om mye og høyt stress.

 

Jeg tok av pulsklokka, og fra den ene dagen til den andre falt hele kroppen til ro og slappet av. Jeg hadde lenge gått med en indre og diffus uro/stressfølelse, og fraværet av den uroen var påtakelig da jeg hadde vært uten klokka en dag.

Uten at jeg hadde tenkt over det, hadde kroppen opplevd pulsklokka som en stressfaktor. Pulsene fra klokka stresset kroppen min. Stress øker kroppen magnesiumforbruk.

 

Jeg er altså en av dem som ikke bør bruke pulsklokka, og nå jobber jeg med å øke magnesiumnivået i kroppen min igjen. Pulsklokka kommer aldri på igjen og jeg må bare jobbe videre med å tolke kroppens signaler bedre, uten pulsklokka.

Dette er ingen advarsel mot pulsklokka, men en observasjon jeg har gjort på min kropp. Det er mange mennesker som har opplevd veldig gode resultater med pulsklokka, og som fått mer energi og bedre helse og får store helsefordeler av det klokka kan lære oss om kroppens reaksjoner. Opplever du derimot som meg, at kroppen blir stresset av den, ta den av, eller bruk den annerledes/mindre,, og smør deg gjerne med magnesiumolje. 

 

 

Magnesium og kroppens energiproduksjon.

 

 

Når jeg anbefaler magnesium, er det også fordi veldig mange har en mangel på det. 

 

En av de interessante tingene ved magnesium, er at magnesium er et veldig viktig mineral i cellenes energiproduksjon. En celle inneholder vårt DNA og mitokondriene, og er som et lite univers. Inni cellen produserer mitokondriene energi. 

Mitokondriene er cellenes eget interne kraftverk, og den kjemiske reaksjon som leverer energi til cellene heter ATP.  ATP krever magnesium for å kunne aktiveres. Uten nok magnesium, kan ikke cellene danne nok energi i kraftverket sitt. Halvparten av magnesiumet som er lagret i kroppen, befinner seg inne i cellene (intracellulært) og 1/3 av cellenes magnesium ligger lagret i mitokondriene.

Den andre halvparten av magnesiumet befinner seg i skjelettet og magensiumet er også viktig for en riktig pH-balanse i kroppen sammen med natrium.   

 

 

Magnesium, stress og gallestein

 

 

Når en er i mye stress, enten fordi en er syk, opplever mye stress i hverdagen eller har en emosjonell bagasje / et traume med seg, vil en forbruke mye magnesium.

Magnesium gjør at blodårer og muskulatur slapper av. Har du høyt blodtrykk, smør på litt  magnesium. Det gjør at blodårene slapper av og kan bidra til at trykket synker litt.

 

Har du  symptomer på gallestein, smør området inn med magnesiumolje. Det får gallegangene til å slappe av slik at væske og eventuelle steiner kan passere uten voldsomme smerter.

Oppsøk likevel lege når det gjelder gallestein.

 

Symptomer på magnesiummangel, vil ofte være diffuse siden det er mange ulike celler som påvirkes, men kramper i leggene/beina og dårlig søvn er vanlig. En kan også oppleve litt dårlig hukommelse og tretthet, og å måtte opp for å tisse om natta.

 

 

 

 Magnesium og ulike tilstander

 

 

Laktoseintoleranse og andre typer intoleranser

I kroppen har vi mange ulike enzymer som er avhengig av nok magnesium for å kunne fungere. 

Enzymer er en type proteiner som starter ulike prosesser i kroppen. De bryter f.eks ned ulike stoffer, som f.eks melkesukker i melk. Mangler det enzymet lactase, får vi laktoseintoleranse. 

Kanskje spiller magnesiummangel en større rolle i lav enzym-aktivitet som kan gi matvareintoleranser. Dehydrering er en del av dette bildet. Lavt nivå av mineraler i kroppen, gir lavt nivå av alle mineraler, bl.a. natrium og magnesium som er knyttet til allergi.

Helsenorge sier om mangel på enzymer: 

"Ikke-allergisk matoverfølsomhet kan skyldes lav aktivitet av enzymer som skal bryte ned komponenter i maten, eller det kan skyldes stoffer som man reagerer på i maten."

 

 

 

 ADHD

 

Det er indikasjoner på at magnesium sammen med vitamin B-6 bidrar til å dempe hyperaktivitet/ ADHD . Begge faktorene er kjent for å være viktige for hjernen, men det er ikke publiserte noen direkte studer på dette: "Some evidence indicates that magnesium could also be involved in neurological diseases such as attention deficit/hyperactivity disorder and autism. However, no direct study has been published to confirm this assumption."

«Ifølge flere studier har personer med ADHD vanligvis lavere magnesiumnivåer, i kroppen enn personer uten diagnosen. Således, derfor kan det å ta kosttilskudd bidra til å lindre symptomer på impulsivitet, hyperaktivitet og uoppmerksomhet. Magnesium er også gunstig for angst og søvnløshet, som begge kan oppstå i ADHD.»  

 

 

Hormoner

 

Magnesium er nødvendig for hypofysens funksjon som regulerer hormonene våre.  Dehydrering og mangel på elektrolytter er også knyttet til hormonforstyrrelser. Uten nok væske i kroppen, vil stoffer ikke kunne sirkulere effektivt nok.

Magnesium er viktig for nevrologiske funksjoner/ nervesystemet i kroppen. Cellene sender signaler via nervene våre. Uten nok magnesium kan det oppstå inflammasjoner eller forstyrrelser i nervesignalene, og kan bidra til blant annet å trigge nevrologiske tilstander som  migrene, eller bidra til multippel sklerose, Alzheimers og Parkinsons sykdom.

 

 

Depresjoner

 

Magnesiummangel kan ha en rolle i utvikling av depresjoner: 

"The NMDA receptor has been implicated in the pathophysiology of a variety of neurological and neuropsychiatric diseases including Alzheimer's disease [], epilepsy, chronic pain syndrome, schizophrenia, Parkinson's disease, Huntington's disease [,], major depression, addiction, and anxiety []. "  

 

 

Magnesium, insulin og metabolsk syndrom

 

Magnesium er viktig for å kunne prosessere sukker/karbohydrater

Nok magnesium er også viktig for en god blodsukkerregulering. Mangel kan være en markør for metabolsk syndrom som er insulinresistens, diabetes 2 og hjerte/karsykdom.

Studier viser at de å  ha nok magnesium i kroppen kan beskytte mot diabetes 2  og en kan kanskje tenke seg at det å spise mye karbohydrater, forbruker mye magnesium?

 

 

Høyt blodtrykk

 

 

Tilskudd av magnesium senker blodtrykket fordi blodårene slapper av og utvider seg. Det er fordi magnesium virker avslappende på glatt muskulatur som finnes i blodårene.

Når vi snakker om blodtrykket, kan det være på sin plass å nevne at Natrium/salt ikke forårsakerhøyt blodtrykk, men er blodtrykksregulerende. 

 

Andre tilstander som påvirkes negativt av mangel på magnesium, er astma, migrene, hjerterytmeforstyrrelser, mangel på tilgjengelig , kalsium i kroppen, (at kaislumet ikke kommer dit det skal), nervesmerter/polynevropati, smerter, muskelspenninger og rastløse bein.

 

 

 Epsomsalt og avgiftning

 

 

 

Magnesium kan også bidra til  avgiftning av kroppen, og da brukes Epsom-salt, Bittersalt eller magnesiumsulfat, som det også kalles.

 

Epsomsalt er en mineralforbindelse og består av magnesium og sulfat og kommer fra et distrikt i England som heter Epsom. Sulfatet i Epsomsaltet virker rensende på kroppen, og hjelper til med å skylle ut toksiner og tungmetaller ut av cellene, lette muskelsmerter og hjelper kroppen med å fjerne avfallsstoffer.

For å avgifte, bad minst en gang ukentlig: 2 kopper (4dl) med epsom salt i vannet i et badekar og ligg minst  20 minutter. 

Gjør det helst rett før sengetid, da en blir trøtt av det.

 

 

 

Magnesiumolje

 

Magnesiumolje/magnesiumklorid fås kjøpt på helsekost i sprayform. Det går også an å lage sine egen magnesiumolje. Da kjøper en magnesiumklorid og blander det ut i like deler vann/magnesliumklorid. 

 

 

For at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg av magnesiumtiskuddet godt nok, er det viktig at en balanserer det med alle mineralene og sporstoffene som kroppen trenger. Da vil også kroppen kunne skille t de mineralene den ikke trenger.

I tillegg må kroppen ha nok elektrolyttvæske tilgjengelig for å kunne kvitte seg med avfallsstoffer og toksiner. Da må vi hydrere kroppen godt hver dag.

Oppskriften er: 1 liter vann pluss 1/2-1 ts uraffinert og mineralrikt havsalt. Drikk 2 liter daglig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ønsker du å gå i gang på egen hånd?

Prøv Selvhjelpsportalen  

 

 

  • All informasjonen du trenger, steg for steg for å gjenvinne energi og god helse, er samlet i et eget bibliotek
  • Steg for steg/ ukesplan over hva du bør spise og drikke
  • Oppskrifter
  • Lære å avgifte kroppen skånsomt
  • Jevnlige oppdateringer
  • Tilgang til privat samtalegruppe på FB
  • Løpende abonnement der du selv styrer medlemskapet ved å opprette og avslutte i Vipps-appen.   

     

     
  • Betal med Vipps eller Stripe

Start ditt abonnement her