Få Nyhetsbrev og gratis E-bok

Ønsker du å bli medlem av den private gruppen Selvhjelpsmetoden? Her kan du lære mer om hvordan du bedrer dine helseproblemer og får mer energi. 

Selvhjelpsmetotoden/SelfHealersProtocol, Privat Gruppe
Tilbake til Hav til HelseBloggen

Kolesterol: Helsemytene som skader oss.

kolesterol mettet fett planteoljer Nov 29, 2023
Kolesterolmyten

 

Det vi lærte om kolesterol:

Er det riktig?

 

Kroppen vår handler alltid til det beste for kroppen, og målet er å alltid være i balanse. Ingenting skjer tilfeldig.

 

Å tenke at kroppen selv ikke vet hva den holder på med er en fremmed tanke, da hovedoppgaven er å holde en likevekt i kroppens systemer, sirkulasjon og væskebalanse. Det vi bør tenke på er om vi gir kroppen de riktige næringsstoffene slik at den kan utføre oppgavene sine.

 

På 70-80-tallet ble kolesterolet dømt nord og ned, og kampanjene fra helsemyndighetene skremte hele befolkningen til å slutte med kilder til kolesterol: rødt kjøtt, mettet fett, egg, reker, og kokekaffe.                        
I stedet fikk vi plante- og frøoljer, kyllingoppdrett/lakseoppdrett, traktekaffe og beskjed om å spise ett egg i uka.

 

-Kokekaffen var full av kolesterol, og måtte byttes ut med traktekaffen som gav oss et stort forbruk av bleket kaffefilter, og en bismak på kaffen.

-Vi ble oppfordret til å spise lettprodukter og plante-og frøoljer som skaper betennelser i kroppen og ubalanser i omega 3-6 forholdet.

-Vi burde også spise minst mulig rødt kjøtt og mettet fett som er en kilde til gode proteiner og alle næringsstoffene som kroppen trenger.

- Det var kampanjer for hvitt kjøtt, oppdrettskylling og oppdrettslaks med et tvilsomt dyrehold og produkter med mangel på næringsstoffer, og var alet opp på antibiotika, soya og fiskemel.

-Vi måtte kutte ned på egget, som inneholder alle næringsstoffene en kropp trenger, med unntak av c-vitamin. Ett egg pr uke var anbefalingen. 

 

Denne galskapen holder på den dag i dag og forårsaker massive helseproblemer.

 

Fakta om kolesterol:

 

Kolesterolet en av kroppens sterkeste antioksidanter og er forstadiet til steroidene/kjønnshormonene våre og blir produsert av kroppen på etterspørsel av cellene.
Kolesterol er livsviktig for helsen vår.
Har du høyt kolesterol har du enten et sunt kosthold, eller så har du en inflammasjon eller en reparasjon gående i kroppen.
 
 
 

Kolesterol forbrukes i store mengder ved :

 
-Reparasjoner og forsterkninger av celleveggene.
 
-Stress. Ved stress forbruker kroppen store mengder kolesterol. 
Kortisol og aldosteron er viktige for at kroppens normale stressrespons skal kunne fungere, og er viktig for at nyrene og utskillelsen av natrium skal kunne fungere normalt.
 
-Inflammasjon i kroppen skyldes inntak av plante -og frøoljer som raps og solsikkeolje, og det skyldes mangel på væske og mineraler på cellenivå.
 
Kroppen lager selv 2/3 av kolesterolet vårt. Noe som forteller at det er grenser for hvor mye du kan/bør påvirke det.
Å senke kolesterolnivået med medisiner er farlig fordi kroppen vår trenger kolesterolet den produserer. Alt sammen.
 
 
 

Dehydrering på cellenivå

 
Kolesterolet er virkningen, men hva er årsaken, og hva er det som forårsaker sår i blodårene?
 
Inflammasjon.
Cellevevet i blodårene blir dehydrert og uelastisk ved mangel på elektrolytter (salter og mineraler) og væske i kroppen og små rifter/sår oppstår. 
 
På grunn av dehydrerte åreveggen, får våre blodårer av og til rifter/sår. Da går kolesterolet inn og dekker over skaden slik at åreveggen leges. Når skaden er reparert, løsner kolesterolet og kan, om det er mye småskader forårsake en propp.
 
Årsaken vil da ikke være kolesterolet, men en kropp som ikke får nok elektrolytter. og er dehydrert på cellenivå.
 
 

HDL og LDL. Det ene er farlig og det andre er sunt?

 
At kroppen produserer noe som er farlig/usunt for seg selv faller på sin egen urimelighet. Det som mangler, er forståelsen for hvordan transportmekanismene fungerer.
Kolesterol er så verdifullt materiale at kroppen resirkulerer det brukte kolesterolet i stedet for å kvitte seg med det.
 
Kolesterolverdiene heter HDL og LDL som begge er en type proteiner som har som oppgave å frakte kolesterolet vårt rundt i kroppen.
HDL transporterer det brukte kolesterolet til leveren slik at det kan brytes ned og brukes om igjen (kroppen resirkulerer kolesterolet fordi det er et verdifullt materiale), og LDL er det nye/friske kolesterolet som fraktes fra leveren og ut til cellene våre.
 
Cellemembranen består av 30-50% kolesterol, og det stiver av celleveggene og bidrar til at cellene fungerer som de skal og at næringsstoffer og avfall kan diffundere ut og inn av cellene.
 
Hjernen vår består av stort sett mettet fett og kolesterol, og alle nervene våre har en isolasjon som består av kolesterol og mettet fett.
Uten denne isolasjonen, får vi nervetråder som ikke har god nok beskyttelse, og som ikke overfører de elektriske signalene ordentlig.
 
Nervene i hjernen overfører sine signaler ved hjelp av synapser.
Synapsene fungerer som et håndtrykk mellom nervene der informasjonen overføres. Uten nok kolesterol og mettet fett får ikke hendene god nok kontakt, og signalene fungerer dårlig. Det betyr at hjernen vil få problemer med å huske nye ting, for den klarer ikke å lage nye koblinger pga mangel på kolesterol.
 
For at kroppen skal kunne danne D-vitamin må den ha tilgang på kolesterol. Mangler du D-vitamin, mangler du kolesterol.
Når du stresser forbruker kroppen mye kolesterol, og da får du mangel på vitamin D.
 
Kroppen trenger også kolesterol for gallens funksjoner og for at binyrebarkens kortikosteroider ( stresshormoner) skal kunne fungere.
 
 

Kolesterolet vårt kan aldri bli for høyt. Vi har alltid den mengden vi trenger.

 
 
En god artikkel fra Marit Kolby om kolesterol der hun bekrefter det vi allerede visste:
For flere år siden leste jeg kolesterolforskning fra dansken Uffe Ravnskov, en uavhengig dansk forsker. Jeg har aldri vært redd for et høyt kolesterol, fordi jeg ikke forstod den manglende logikken, men Uffe Ravnskov ga meg kunnskapen jeg trengte for å forstå at høyt kolesterolet ikke er farlig. På 50- tallet var normalverdien 7 for kolesterol og ingen var bekymret.
 
For lave verdier, gir hjertesykdom hos kvinner.
 

Finsk forskning viser at det er opp til 46% økning i diabetes ved bruk av statiner.

Hvordan kunne dette med høyt kolesterol bli en stor sak?

 
Ancel Keys, en fysiologiprofessor, er mannen som kom opp med ideen om at mettet fett var farlig i 1951. Studiene hans ble kraftig kritisert da han drev med aktiv «cherrypicking» og plukket ut studier som bekreftet hans ideer.
 
Han modererte seg senere, men da var toget allerede i gang og ikke til å stanse og kolesterolhysteriet var i gang.
 
«Ancel Keys som i 1952 uttalte at det var overveldende bevis ("overwhelming evidence") for at mye kolesterol i kosten fører til høyt kolesterol i blodet, endret etter egne studier sin oppfatning og uttalte i 1955 at "kolesterol i maten har ingen betydning for kolesterol i blodet".
 
«En rekke uavhengige forskere har senere kritisert the Seven Country Study, blant annet fordi Ancel Keys igjen kun hadde plukket ut land som bekreftet hans hypotese. Han hadde f. eks. ikke inkludert Frankrike med høyt inntak av mettet fett i kosten og samtidig veldig lav forekomst av hjertesykdom. Det ble også påpekt at studien kun viste en "assosiasjon" og at assosiasjon ikke er det samme som årsak. F eks er gule fingre assosiert med lungekreft, men ingen årsak.
Ved gjennomgang av resultatene fra The Seven Country Study i etterkant ble det funnet at sukker hadde enda sterkere assosiasjon med hjertesykdom.[1]
En rekke uavhengige forskere har siden kritisert kolesterolhypotesen ("The Diet Heart Hypothesis") som hevder en sammenheng mellom mettet fett i kosten, høyt blodkolesterol og åreforkalkning med økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag, og hevder at denne hypotesen aldri har blitt bevist. Jf THINCS - The International Network of Cholesterol Skeptics - for mer informasjon. Transfett øker også LDL-kolesterolet»
 
 

 

 
Jeg anbefaler alle som er interessert i mettet fett og kolesterol å se denne videoen av Dr. Natasha Campbell-McBride. Du vil garantert lære noe nytt!
Visste du at raseri og følelsesutbrudd kan skyldes bl.a.mangel på kolesterol?
Mangel på kolesterol i hjernen ser også ut til å kunne kan bidra til Alzheimers.
Statiner/ kolesterolsenkende medisiner er farlig, og lavt kolesterol er farlig spesielt for kvinner:
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Ønsker du å gå i gang på egen hånd?

Prøv Selvhjelpsportalen  

 

 

  • All informasjonen du trenger, steg for steg for å gjenvinne energi og god helse, er samlet i et eget bibliotek
  • Steg for steg/ ukesplan over hva du bør spise og drikke
  • Oppskrifter
  • Lære å avgifte kroppen skånsomt
  • Jevnlige oppdateringer
  • Tilgang til privat samtalegruppe på FB
  • Løpende abonnement der du selv styrer medlemskapet ved å opprette og avslutte i Vipps-appen.   

     

     
  • Betal med Vipps eller Stripe

Start ditt abonnement her