Fettlever. Hver tredje person har denne tilstanden. Hvorfor?
Jan 18, 2024Hva er fettlever?
Fettlever er opphopning av fett i leveren.
Fettlever som ikke er forårsaket av alkohol kalles nonalkoholisk fettlever, og er et overskudd av sukker og karbohydrater som omdannes og lagres i leveren som fett. Det forårsaker at leverens kapasitet for å rense og avgifte stoffer i kroppen, blir nedsatt.
Diabetes 2, fettlever, insulinresistens og metabolsk syndrom henger sammen.
Det kommer ikke av at du spiser mye fett!
Kroppen vår mottar daglig næringsstoffer i form av proteiner, fett, karbohydrater, mineraler og vitaminer. Alle disse stoffene må omdannes slik at kroppen kan ta det opp i tarmene og sende næringsstoffene ut i kroppen. Når disse næringsstoffene er i ubalanse ved at vi spiser alt for mye karbohydrater, vil sukkeret vi spiser, omdannes til fett og lagres, og mye av det fettet kan ende opp i leveren.
Hvilken rolle har insulin og blodsukker ved fettlever?
Når vi spiser mye karbohydrater (kaker, sjokolade, sukker ,kokte grønnsaker, poteter, korn, mel, stivelse) får vi for høye nivåer av sukker/glukose som sirkulerer i blodet.
Da får bukspyttkjertelen i oppgave å produsere ekstra insulin og frigjøre det i blodet. Insulinet er nøkkelen som låser opp og slipper inn sukkeret/glukosen inn i cellene. Uten nok insulin vil ikke cellene kunne bruke glukose som drivstoff. GLUT er proteinet som transporterer sukkeret/glukosen. Jo mer karbohydrater vi spiser, jo mer GLUT dannes, og jo mer sukker/glukose finner vi i blodet.
Etterhvert blir cellene overstimulert og utvikler en resistens mot insulinet. Det må mye mer til for at cellemembranen skal ta imot sukkeret. Da har det oppstått det som kalles insulinresistens, og kroppen danner ikke nok insulin til å ta hånd om alt sukkeret i blodet. Sukkermengden i blodet blir for stor til at cellene kan klare å bruke alt sammen til energi, men det må lagres ett sted. Kroppen har ingen sted for å lagre sukker.
Alt sukkeret (glukose og fruktose) som flyter rundt i blodet må gjøres om til fett for å få lagret det, og det skjer i leveren, ved at den omdanner sukkeret til et fett som kalles triglyserid. Etter hvert som nivåene av glukose og fruktose fortsetter å øke, blir leverens fettproduksjon for stor. Fordi leveren slipper ut fettet gradvis, vil den ikke klare å kvitte seg med triglyseridene fort nok og de hopes opp i leveren. Dette er årsaken til at leveren fylles med fett. Vi kaller dette for fettleversyndrom.
Tegn på at du har et forhøyet blodsukker/diabetes 2 kan være:
-du blir mer tørst enn vanlig
-du tisser mye
-økt sultfølelse
-vekttap
-urinveisinfeksjon
-soppinfeksjon og kløe i skrittet
-synet kan endre seg hyppig
-tretthet, slapphet, depresjon
For å reversere dette, vil det være nødvendig å kutte inntak av karbohydrater, spise gode og rene råvarer, øke inntak av gode fettkilder, og drikke rikelig med vann mettet med mineralrikt ubehandlet havsalt som Celtic Sea salt eller Danival Atlantic Sea salt.
Fettlever. Noen tegn:
Det blir sagt at fettlever er vanskelig å oppdage, og det er det fordi det gir lite symptomer. Likevel finnes det tegn på at noe er galt med leverfunksjonen.
Og da kommer vi til "drittpraten".
Hva kan avføringen din fortelle deg?
En bør ha avføring hver dag, og fra 1-3 ganger. Det er en av kroppens avgiftningsmekanismer, og når den ikke fungerer optimalt, hoper avfallsstoffer seg opp i kroppen og danner grunnlaget for sykdom. Avføring skal alltid være myk og ha en fin lysbrun/mellombrun farge.
Når fordøyelsen har det bra, skal du aldri høre lyder fra magen/tarmene. Unntaket er lyder som lages når du er sulten. Det skal være lydløst, smertefritt og det skal ikke være gass/luft i magen.
Du bør snu deg og se i doskåla av og til. Det kan fortelle deg mye om helsen din.
Fettete avføring
-Hvis avføringen virker fettete, flyter og er vanskelig å skylle ned:
Det kan det være et tegn på at kroppen din ikke absorberer næring ordentlig. Det kan også være at den ikke produserer galle eller enzymer for å fordøye maten, som igjen er symptomer på en lever som ikke fungerer godt nok. Fordi leveren er et organ som renser og avgifter, vil den få for mange oppgaver når kroppen har mye avfallsstoffer den ikke blir kvitt. Fettlever kan bli resultatet.
-Løs avføring eller diare:
Det kan skyldes for lite magesyre. Kroppen kan også ha mye avfallsstoffer som den prøver å frigjøre/avgifte gjennom diaré. Triggere kan være kaffe, medikamenter, alkohol, kryddere el.lignende som kroppen oppfatter som toksisk og vil kvitte se seg med.. Stress, angst, IBS og betennelser i tarmene som gir tarmsykdommer som Chrons og Cøliaki kan gi diare. Dette er tilstander som skyldes overbelastninger av toksiske stoffer, for lite magesyre, og mangel på væske og mineraler som kan avgifte kroppen.
Lys/hvit og ofte fettete avføring:
Galle produseres i leveren og fargestoffet bilirubin farger avføringen brun. Hvis avføringen din er blek/veldig lys, kan det være et tegn på at leveren ikke produserer nok galle eller at flyten blokkeres av gallestein. Problemet kan da ligge i leveren pga fettlever. Manglende produksjon og utskillelse av galle gjør at fett ikke absorberes i tarmen, men fordøyelsen av protein og karbohydrat blir også forstyrret. Forstyrrelser i fettfordøyelsen vil føre til at de fettløselige vitaminene A,D, E og K ikke tas opp og lager andre problemer i kroppen.
Sort/veldig mørk avføring:
Kan tyde på blødende magesår eller blødninger i tarmen. Jerntilskudd eller spising av lakris kan også gi en tjærelignende mørk avføring.
Slimete avføring:
Kan skyldes en infeksjon, Chrons eller IBD, IBS (inflammatorisk eller irritabel tarmsykdom).
Hard avføring:
Da er du dehydrert. Væske tas opp i tykktarmen og går over i blodbanen. Har du ikke nok væske, blir avføringen tørr og hard. Det er en myte at kroppen trenger fiber for å få god avføring. Det du trenger er væske og mineraler. Plasma/elektrolyttdrikk.
Løsningen på Diabetes 2 og fettlever og insulinresistens er å endre kostholdet. Rene råvarer, skånsomt tilberedt, fjerne mel, sukker og stivelse og drikke rikelig med plasma slik at kroppens celler hydreres og kan avgifte, vil gi deg god helse tilbake.
https://indremedisineren.no/2022/06/nafld-leverens-manifestasjon-av-det-metabolske-syndrom/