Få Nyhetsbrev og gratis E-bok

Ønsker du å bli medlem av den private gruppen Selvhjelpsmetoden? Her kan du lære mer om hvordan du bedrer dine helseproblemer og får mer energi. 

Selvhjelpsmetotoden/SelfHealersProtocol, Privat Gruppe
Tilbake til Hav til HelseBloggen

D-vitaminer

anemi d-vitamin tilskudd Feb 08, 2024

 

 

Det er på tide å snakke om D-vitamintilskudd.

 

Orkesteret

 

Denne gangen har jeg lyst til å stille endel spørsmål rundt D-vitamin tilskudd.

Det har blitt til en slags nøkkel og garanti for god helse, men er det helt riktig? Jeg sitter sannsynligvis ikke på svaret, men jeg har gjort noen erfaringer og har noen refleksjoner rundt dette. Det vil jeg dele med dere slik at dere kan ta noen valg basert på litt mer informasjon rundt dette "mirakelvitaminet". For meg er det slik at det ikke finnes noen vitaminer eller mineraler som er viktigere enn andre. Det er samspillet som gjør at orkesteret kan spille symfonier. 

 

 

D-vitaminet. Dirigenten?

 

D-vitaminet er et hormon og deltar i veldig mange ulike prosesser i kroppen vår, og er utvilsomt viktig, men er D-vitamin virkelig dirigenten som bestemmer om vi har god helse? Svaret på det er nei. Årsaken til det er at det må spille sammen med de andre vitaminene og mineralenei orkesteret. Det blir ikke symfonier av en dirigent. Det blir ikke lyd engang.

 

Hva blir D-vitaminer tilskudd laget av ?

 

Tilskudd av D-vitamin, blir enten produsert, og vi kan spise D-vitamin i flere naturlige varianter i maten vår, der vitaminene og mineralene står i riktige forhold til hverandre. De som produseres, lages av planter som reinmose/lav eller av fettet i lanolin/saueull.

 

 

  

Reinmose/lav kalles ergokalsiferol D2, og blir utvunnet ved hjelp av ultrafiolett stråling.  Dette er en variant som kroppen ikke nyttiggjør så bra men er rimelig å produsere.

 

Lanolin/saueullvarianten: Kalles Kolekalsiferol D3. Må prosesseres og er dyrere å produsere.

 

Fiskeoljer, som tran og lignende: Her er det lett å bli lurt. Oljen skal være kaldpresset, ikke tilsatt kunstige vitaminer eller antioksidanter, og det skal komme fra leveren på fisken. All informasjon bør være tilgjengelig.

 

De naturlige variantene: Informasjonen ligger i matvaretabellen:

Innmat som lever og torskelever: https://bramat.no/kosthold/matvarer/2329-feit-fisk-er-mer-enn-laks

Lag din egen kaviar ( oppskrift ligger i portalen min) eller spis torskelever eller en torskeleverolje av kvalitet. Eggeplommer, fløte og ekte smør uten tilsatte vitaminer er også gode kilder. Slik får du  i deg A- D og E-vitaminer gjennom naturlige råvarer.

Mettet fett, helst fra økologisk/gressforet/regenerativt landbruk er en kolde til kolesterol og fettløselige vitaminer som A,D, E og K.

TalgFettet har et naturlig høyt innhold av omega 3 fettsyrer, CLA (konjugert linolsyre) og vitamin A, D, E og K. 

 

 

Problemene med vitamintilskudd.

 

Vi bør stille spørsmål om hvorfor det er naturlig å spise tilskudd av vitaminer og mineraler, hvor lurt det er å ta enkelttilskudd, og hvorfor vi ikke først og fremst skal få næringsstoffene fra maten vår. Og hvordan blir tilskuddene laget? Hva putter de i tilskuddene?

 

I utvinning av vitamintilskudd, til og med endel av de som er wholefood, blir det ofte brukt kunstige fremstilte stoffer som skal stabilisere, gjøre produktet holdbart osv. De kan se tilsynelatende "naturlige" ut, som f.eks fettstoffet glyserol, men det fremstilles ofte av et stoff kalt polypropylen, og er et petrokjemisk produkt. Disse D-vitaminene inneholder bl.a. karregenan.

 

 

Kan kroppen vår nyttiggjøre seg av tilskudd?

 

Det er jeg ikke sikker på.

Min erfaring tilsier at det er bedre å få næringen fra maten, og å avgifte kroppen.

I den perioden jeg tok D-vitamintilskudd, falt mine nivåer på A-vitamin, kobberverdiene var over referanse (det kom ikke inn i cellene), og jern/kobber metabolismen fikk en kraftig ubalanse der jeg hadde typiske symptomer på anemi. Den verste virkningen var mangel på oksygen ved noen form for anstrengelse. Jeg sluttet med D-vitamin tilskuddet og økte inntak av mat med A og D-vitamin i. Kroppen fikk mulighet til å ordne opp selv, og etter noen måneder var problemet og "anemien" helt borte. Dette skjedde fordi jeg ikke forstod hvordan D-vitaminet fungerte i kroppen.

Da jeg startet opp på Selvhjelpsprotokollen/SelfHealersProtocol, lå mine D-vitaminverdier på 50, og den økte heller aldri på tilskudd. Etter en avgiftning og 4 måneder på et veldig rent kosthold, målte mitt D-vitamin nå 75. Det var i februar 2022. Jeg hadde altså økt D-vitaminet så mye i kroppen midt på vinteren? Det tyder på at D-vitaminet var til stede vi kroppen hele tiden, men at det var ikke tilgjengelig. Jeg har siden oktober 2021 kun spist ren mat og ikke brukt noen form for tilskudd. Det er min vei til god helse.

 

Så hvorfor ta tilskudd når en kan spise mat som gjør næringen tilgjengelig i kroppen i?

 

Når vi spiser naturlig mat og bruker gode råvarer, kan vi spise innmat som lever, eggeplommer, fete ubehandlede/upasteuriserte meieriprodukter og fet fisk og torskeleverolje. Da får vi mat som har et balanse mellom næringsstoffene. Også D og A-vitamin. Denne balansen gjør at de jobber optimalt sammen i en synergi som kroppen vår kan nyttiggjøre seg av. Vi slipper da å forholde oss til hvor mye vi skal ha av det ene og det andre. 

Vi gir kroppen næringsstoffene den trenger, kutter ut de stoffene som belaster og setter fart på kroppens selvreguleringsmekanisme.

For at kroppen skal kunne fungere optimalt, må vi også ha en lever som har det bra.

 
 

 D-vitaminet lagres i leveren vår: 

 

D- vitaminet lagres også i leveren vår. Hver tredje person i den vestliger verden har fettlever og er den mest vanlige årsaken til levertransplantasjoner i USA. Er leveren full av fett, er det rimelig å anta at den ikke har kapasitet nok til å lagre vanlig mengde D-vitamin.

Et for høyt forbruk av sukker og karbohydrater i kosten bidrar til fettlever. Ukritisk /hyppig bruk av paracetamol kan forårsake fettlever og en bør være veldig konservativ ved bruk av dette. Barn bør ikke ha paracetamol, også fordi den inneholder hormonhermere og kan forårsake testikkelmisdannelser hos gutter.

 

Det komplekse samspillet i kroppen vår og vår antakelse om at vi vet hva vi skal supplerer med.

 

Jeg har skrevet et lite eksempel på hvordan næringsstoffer er avhengig av hverandre og fungerer i et stort samspill:

 

Jeg mangler D-vitaminer!

Er det sant?

 

Vi har en kropp som hele tiden har som mål å holde en likevekt ( homeostase ) i kroppen for å fungere optimalt.

Om vi får et symptom, og pøser på med store mengder av et enkeltvitamin eller mineral, vil vi skape ubalanser i denne likevekten.

Fordi alle vitaminer, mineraler og resten av kroppens ressurser arbeider sammen for å oppnå best mulig resultat for kroppen, må vi finne årsaken til at f.eks D- vitaminet er for lavt.

Vitamin D aktiveres av magnesium. Mangel på D-vitamin kan fortelle at det er mangel på magnesium som aktiverer det. Ikke mangel på D-vitaminet selv.

 

A og D- er antagonister og gjensidig avhengige av en finstilt balanse der store mengder D-vitamin tilskudd vil senke mengden A-vitamin, magnesium og kalium i kroppen.

Dette kan ha flere konsekvenser, men når A-vitamin blir for lavt, skaper dette en ubalanse for jern/ kobbermetabolismen i kroppen som kan påvirke oksygenomsetningen i kroppen negativt og skape en type anemi som ikke kan bedres med tilskudd av jern, men med økt inntak av A- vitamin. D-vitamin tilskudd hemmer opptak og bruk av retinol i kroppen, reduserer nyrenes lagre av kalium og hindrer kaliumopptak. Mangel på kalium, øker lagring av jern i kroppen.

Vitamin A er i tillegg bl.a. helt essensiell for at slimhinnene i kroppen skal kunne fungere. Noe som jo er veldig viktig for å unngå luftveisinfeksjoner.

 Det beste du kan gjøre for å øke D-vitamin naturlig, er å senke stress og spise en skikkelig torskeleverolje som er kaldpresset, rik på både D- vitamin og A vitamin, som de fleste har altfor lite av i kroppen, med mindre de spiser f.eks lever jevnlig.

Har du mage/ tarm problemer, vil opptak av vit D hemmes da det tas opp i tynntarmen. Mangler du Vit-D kan det bidra til insulinresistens, ( vises ofte som økt mage/ bukfett) da D-vitamin spiller en rolle i utskillelsen av insulin og cellenes evne til å ta imot insulinet.

Når du stresser, forbruker kroppen mye kolesterol, og D-vitamin er avhengig av kolesterol for å dannes. Er du stresset over lang tid, kan du få D- vitaminmangel.

 

D-vitaminet trenger også mettet fett for å kunne bli absorbert.

Spiser du ikke mettet fett, absorberer du ikke D-vitamin fra tynntarmen, og du vil sannsynligvis mangle nok kolesterol for å kunne omdanne til vitamin D3 fra sollys.

Kolesterolnivået du har er også alltid riktig, og er ingenting å være redd for. kroppen vet hva den gjør.

Alt henger sammen med alt😊.

Få derfor i deg vitaminer og mineraler ( spis uraffinert havsalt som er fullt av mineralene du trenger) kun gjennom naturlige kilder og gode råvarer, som kroppen gjenkjenner og kan omdanne til god næring uten problemer.

Avgift kroppen din ta tak i stress, som er en av de verste faktorene for helsen din, optimaliser kostholdet og gå ut i sola uten solbriller, med bar hud og bare bein, så går verdiene på D-vitamin opp.😎

 

Ekstra artikkel som ser på nødvendigheten av å ta tilskudd av D-vitamin 

Del på FB

Ønsker du å gå i gang på egen hånd?

Prøv Selvhjelpsportalen  

 

 

  • All informasjonen du trenger, steg for steg for å gjenvinne energi og god helse, er samlet i et eget bibliotek
  • Steg for steg/ ukesplan over hva du bør spise og drikke
  • Oppskrifter
  • Lære å avgifte kroppen skånsomt
  • Jevnlige oppdateringer
  • Tilgang til privat samtalegruppe på FB
  • Løpende abonnement der du selv styrer medlemskapet ved å opprette og avslutte i Vipps-appen.   

     

     
  • Betal med Vipps eller Stripe

Start ditt abonnement her