Få Nyhetsbrev og gratis E-bok

Ønsker du å bli medlem av den private gruppen Selvhjelpsmetoden? Her kan du lære mer om hvordan du bedrer dine helseproblemer og får mer energi. 

Selvhjelpsmetotoden/SelfHealersProtocol, Privat Gruppe
Tilbake til Hav til HelseBloggen

Ultraprosessert mat og mangel på vann kan gi overvekt. Hvordan?

dehydrert overvekt ultraprosessert Apr 25, 2024

 

Del

 

Ultraprosessert mat.

Matindustriens skitne spill for økt profitt. 

 

Overvekt handler ikke alltid om manglende vilje til å spise sunt, men om en matindustri som produserer avhengighetsskapende og veldig usunne produkter i sin jakt på profitt.

Kan dårlig helse knyttes til ultraprosessert mat? (1)

Ja. Det kan det.

Nytt studie viser at det er en sammenheng.

"Studien viser en signifikant sammenheng mellom inntak av ultraprosessert mat og samtidig forekomst av kreft og kardiometabolsk sykdom."

 

Målet med å lage UPF, er profitt (2).

Det gjøres ved å lage produkter av så lite råvarer som mulig, for de koster penger. I stedet brukes sukker, stivelse oljer og fett som er produkter som er prosessert. Videre brukes det en kjemisk prosessering vi ikke kan gjøre på et vanlig kjøkken, og for å gjøre produktet spiselig og at det ser godt ut, tilsettes det ulike kjemiske stoffer som gir gode smaker, god tekstur, lukt og utseende.

Et studie viser det vi faktisk ser. (3) En blir avhengig av UPF.

En artikkel fra Aftenposten febr. -24 sier dette: (4)

"– Ultraprosessert mat har mer til felles med sigaretter, enn mat fra moder jord, mener Ashley Gearhardt, professor i psykologi ved University of Michigan.

– I naturen finnes det ikke mat som inneholder både mye sukker og mye fett. Slenger du på salt, smakstilsetninger og farger, har du et produkt som trigger alle belønningssystemene i hjernen, sier hun."

 

Mat som inneholder store mengder raffinerte karbohydrater eller fett gjerne i kombinasjon , er tettest knyttet til avhengighet.

Vi har 5 smaker som mennesket kan kjenne. Det er søtt, salt, surt bittert og umami.

Det finnes en femte smak som heter Umamiog den ble "oppdaget" av en japansk forsker i 1908, og ble laget av smaksstoffene i proteiner fra kjøtt og alger, og har en kjøttaktige smak. I dag lages denne smaken  av MSG, og brukes veldig bevisst i ultraprosessert mat.

 

 

Men hvorfor velger vi å spise ultraprosessert mat når vi vet at det er dårlig for oss?

 

Ultraprosessert mat designes for at vi skal elske å spise den.

Umami kompletterer de andre smakene som surt, søtt, salt og bittert. Mat handler om sensorikk, som er lukt, smak, tekstur og utseende.

-Søtt trigger belønningssystemene i hjernen

-Salt fremhever andre smaker

-Surt stimulerer spyttproduksjonen

-Bittert kan heve smaken av salt og søtt

-Umami betyr "god smak" og hever alle smaker.

-Tørste kan forveksles med sult og vi spiser i stedet for å drikke vann.

Det lages deilige konsistenser og teksturer, et utseende som appellerer, det lukter godt og smaker himmelsk, og går aldri ut på dato.

Til sammen dannes et system som belønner alle sansene og lysten på mer, og dette vet matvareprodusentene. Som mat og næring er dette helt verdiløst, men det er avhengighetsskapende.

Og helsedirektoratet nekter å advare mot UPF i kostholdsrådene.(5)

 

Vann og mineraler

Hvordan kan det henge sammen med overvekt?

 

Dehydrering er en medvirkende og viktig årsak til overvekt.

Vår tids manglende kunnskap om vann og mineraler, og viljen til å se hvor viktig hydrering med plasma/elektrolytter er for kroppens vannmetabolisme (6) og  evne til avgiftning, bidrar til at kroppen kommer inn i en nedadgående helsespiral.

"Vann spiller en avgjørende rolle i stoffskiftet ved å fungere som løsemiddel, reaktant og transportør av næringsstoffer. Vann er en grunnleggende komponent i livet og spiller en viktig rolle i kroppens metabolske prosesser. Det fungerer som et løsningsmiddel og er det mediet som de fleste biokjemiske reaksjonene foregår i."

 

 

Nok vann er viktigere for kroppen enn alt annet.

Uten vann dør vi.

Knyttet til salter og mineraler som er byggesteinene i kroppen vår, får vi plasma/ elektrolytter som er fundamentet for god cellehelse og god helse i hele kroppen. Sammen med et godt kosthold, og lite toksiner og stress i miljøet vårt, kan vi leve gode liv og ha mye energi.

 

Hvordan kan dehydrering føre til overvekt? (7)

Forskning sier:

«Vi fant en signifikant sammenheng mellom utilstrekkelig hydrering og forhøyet BMI, og mellom utilstrekkelig hydrering og fedme, selv etter at vi hadde kontrollert for forstyrrende faktorer. Denne sammenhengen har ikke tidligere blitt påvist på befolkningsnivå, og tyder på at vann, som er et essensielt næringsstoff, fortjener større fokus i forskning på vektkontroll og kliniske strategier.»

Dette kan henge sammen med at vi ikke forstår eller har lært, og blander kroppens signaler for sult, salthunger, tørste og søtsug. Vi lærer heller ikke viktigheten av at vann er stoffet som er bærer av alle stoffer (8) som hormoner, næring, avfallsstoffer og signaler i kroppen.

Om vi spiser mest UPF, opplever vi en større sultfølelse og spiser mer. Kroppen får veldig lite næringsstoffer, mye sure celler, en overvekt av karbohydrater (som omdannes til fett og på sikt forårsaker insulinresistens/diabetes), for mye rent salt, raffinerte oljer/transfettsyrer og veldig mye fremmedstoffer og avfall den må kvitte seg med.

Når vi velger å ikke drikke nok vann med salter/mineraler, blir vi dehydrerte. Når vi spiser i stedet for å drikke, spiser vi mer enn kroppen har behov for fordi vi tror vi er sultne. Vi vet ikke at kroppen egentlig trenger vann/plasma. Da får kroppen ikke nok væske til å både sirkulere næringsstoffer og kvitte seg med avfall og toksiner i kroppen, som normalt. Disse stoffene vil akkumuleres i kroppen, og vi får symptomer på uhelse.

Overvekt er et symptom, og flere diffuse symptomer på sykdom og allergier, og ubehag i kroppen vil oppstå i fordi vi ikke forstår at det kan ha noe med dehydrering av cellene våre å gjøre.

 

 

Sultfølelse, tørstfølelse, salthunger eller lavt blodsukker og søthunger?

 

Når vi blir sultne, kjenner vi det i magen. Det rumler og gir klar beskjed om at det snart er på tide å spise.

Kroppen (ikke bevisste ) tørstefølelse  signaliserer fra samme område som sult gjør, og det er histamin som gir signalet.

Histamin er en viktig regulator av væske i (9) kroppen vår, og spesielt viktig i allergiske reaksjoner der salt fungerer som et antihistamin. 

 

Vi burde drikke plasma (vann/mineralsalt) om vi er sultne,, men vi vet ikke at det er det vi burde gjøre.

Mantraet er at salt er farlig, og vann smaker kjedelig. Da velger vi å spise, eller drikke en energidrikk eller kaffe, og tar en sjokolade før middag i stedet for et glass vann med mineralsalt. Dette kan over tid bli til overvekt fordi vi spiser i stedet for å drikke vann/plasma når vi er tørste.

 

Hvordan skiller vi på om det er tørste eller sult?

Kroppens behov for salt kan forveksles med søtsug (10) da det har de samme symptomene. Da er det ikke enkelt å finne ut hva en egentlig trenger, selv om vi innerst inne vet at svaret ikke er sjokolade.

Fordi vi ikke lytter til kroppen vår og har lært grunnleggende ting om maten og vannet vårt, overkjører vi disse signalene ved hele tiden å spise i stedet for å drikke. Fordi vi har lyst på noe som smaker godt, er tegnene vanskelig å kjenne igjen, og må læres på nytt, men da kan en begynne ved å teste det ut:

 

Når en kjenner seg sulten, drikk 2 glass, eller ca 1/2 l. Plasma: 1  liter vann og 1/2-1 ts uraffinert mineralrikt havsalt. Drikkes temperert/lunkent.

Plasma vil også via de elektriske positive og negative ionene, bidra til å produsere energi i cellene, og du vil sannsynligvis kjenne at du får mer energi. 

Drikk 2 glass plasma 2,5 timer etter et måltid, og bruk gjerne 14 dager for å se hvordan det fungerer for deg. Ikke tenk på å endre maten du spiser. Bruk et godt uraffinert havsalt, som Celtic, Danival, Le Paludier eller et annet godt uraffinert havsalt. 

 

Kroppen vil etterhvert gi signaler om at den har behov for annen type mat, og har lyst på enda mer salt.

Når kroppen er dehydrert, ønsker den vann, men også salt og du vil kjenne at du har lyst på salt mat.

Noen som kjenner seg igjen etter å ha drukket en del alkohol? En drikker noen glass med øl, urinerer mye og på slutten av kvelden har en fryktelig lyst på salt mat, og havner i en kø for å få en hamburger eller kebab. Om en ikke får i seg nok væske og salt/mineraler kan dagen etter være fæl for mange, med hodepine og kvalme.

 

Selv har jeg innimellom veldig lyst på potetgull. Det har jo med salt å gjøre, og ikke poteten, men det smaker veldig godt. Nå vet jeg at jeg kan drikke plasma når jeg får lyst på potetgull, og at jeg også må øke mengden, så blir jeg kvitt det :).

 

 1. https://tidsskriftet.no/2024/04/fra-andre-tidsskrifter/er-ultraprosessert-mat-assosiert-med-livsstilssykdommer

2. https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/ultraprocessed-foods-what-they-are-and-how-to-identify-them/E6D744D714B1FF09D5BCA3E74D53A185

3. https://www.bmj.com/content/383/bmj-2023-075354

4. https://www.aftenposten.no/sprek/i/zEaPqq/hekta-paa-mat

5. https://www.idunn.no/doi/full/10.18261/ntfe.21.3.8

6. https://www.tutorchase.com/answers/ib/biology/what-is-the-role-of-water-in-metabolism

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4940461/

8. https://www.healthline.com/nutrition/how-much-water-should-you-drink-per-day-2#Does-More-Water-Help-Prevent-Health-Problems?

9. https://www.nature.com/articles/267250a0

10. https://caluna.no/siste/tok-vi-feil-om-saltet/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2xsH8-GAp9zafnljDLHEDK4duzEhw7Mco1vjSJ4GUlSXL9sPdBJNsqZEo_aem_AeB2qIx-rUQylW_Mp5YIt5-Qj-oxXGArZV91P6U_6Qi-JOh9jA8zFR_hoQl8Z7nKmQfCs0MspZ4mpEOA7Pg-_F7D

 

Ønsker du å gå i gang på egen hånd?

Prøv Selvhjelpsportalen  

 

 

  • All informasjonen du trenger, steg for steg for å gjenvinne energi og god helse, er samlet i et eget bibliotek
  • Steg for steg/ ukesplan over hva du bør spise og drikke
  • Oppskrifter
  • Lære å avgifte kroppen skånsomt
  • Jevnlige oppdateringer
  • Tilgang til privat samtalegruppe på FB
  • Løpende abonnement der du selv styrer medlemskapet ved å opprette og avslutte i Vipps-appen.   

     

     
  • Betal med Vipps eller Stripe

Start ditt abonnement her